Mit tegyünk a zsíros bőr ellen?

Az, hogy valakinek zsíros-e az arcbőre, több tényezőtől is függ: milyen géneket örökölt, milyen az anyagcseréje, hogyan működik a hormonális rendszere és, hogy ki van-e téve például tartós stressznek. Ha a zsíros bőr jellemzője csak az állandó csillogás lenne, akkor valószínűleg nem jelentene akkora problémát. A felesleges faggyú azonban növeli a bakteriális pattanások megjelenésére való hajlamot, ráadásul a zsíros bőr mindenféle szennyeződést vonz.

A zsíros bőr általában a tizenévesek és a 30 év alattiak gyakori problémája, leggyakrabban a pubertás kor hormonális “vihara” a felelős bőrünk zsírosodásáért. Ebben a korban a hormonok befolyásolják a faggyúmirigyek túlzott faggyútermelését, ami viszont elősegíti azok eltömődését. Később, érettebb korban a zsíros bőr problémái általában megszűnnek, bár néha ez a bőrtípus felnőttkorban is elkísér bennünket.

 

Zsíros a bőröd? Akár előnyös is lehet

A zsíros bőrnek – bármilyen meglepő is – vannak pozitív tulajdonságai is, például vastagabb és fényesebb, mint a normál bőr, kevésbé érzékeny a vegyi anyagokra és az időjárási körülményekre, beleértve a napot, a szelet és a fagyot és hosszabb ideig marad sima, látható ráncok nélkül. Előnye továbbá, hogy feszesebb, simább és fiatalosabb kinézetű, mint a száraz bőr. Másrészt viszont hajlamosabb a bakteriális fertőzésekre és a pattanásokra. A zsíros bőr fő területei a homlok, az orr, az áll, a hát, a vállak és a mellkas.

Abban biztos lehetsz, hogy a zsíros bőrnek is megfelelő ápolásra van szüksége, különben további bőrproblémák, például pattanások alakulhatnak ki. A legjobb, ha olyan termékeket választunk a zsíros bőrre, amelyek tartalmaznak:

  • cinket – ami segít a bőrnek megszabadulni a felesleges faggyútól, emellett a cink antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és megakadályozza a csúnya bőrelváltozások kialakulását;
  • rezet – ami szabályozza a faggyúkiválasztást és mattító hatású az arc fényesedésre hajlamos részein;
  • ként – ami hatással van a faggyúmirigyekre és csökkenti a faggyúkiválasztást.

 

Hogyan javíts a bőröd megjelenésén?

A zsíros bőrű emberek nagyrészt mattító arckozmetikumokkal javíthatnak megjelenésükön és jelentősen csökkenthetik a csillogást. A zsíros bőrre való kozmetikumok visszaállítják az arc egészséges, friss megjelenését, csökkentik a faggyútermelést és összehúzzák a kitágult pórusokat, amelyeket a felesleges faggyútól is megtisztítanak. A zsíros bőr ápolását azonban több szinten kell végezni. A krém vagy a tisztító gél önmagában nem elég ahhoz, hogy a zsíros arcbőr egészséges, matt és friss legyen.

Legjobban akkor teszel a zsíros bőröd kedvére, ha ugyanannak a kozmetikai termékcsaládnak a termékeit használod, amelyet a zsíros és fénylő bőr problémájára hoztak létre. Ezek a tonikok, gélek és krémek olajmentesek, könnyűek, hidratálnak és nem zsírosítanak. Továbbá nem tartalmazhatnak alkoholt, mert a zsíros bőr kiszárítása még jobban mozgósítja a mirigyeket, így csak egy ördögi körbe kerülsz. Idősebb korban a hozzáadott retinolt tartalmazó készítmények is megfelelőek, melyek ránctalanító tulajdonságairól ismertek, de hatékonyak az akne kezelésében is.

 

A zsíros bőr ápolása. Ne kövesd el ezeket a hibákat!

A zsíros bőr nem olyan “ellenálló”, mint gondolnánk. Óvatosan kell vele bánni, és vigyázni kell rá. Nézd meg mik a zsíros bőr ápolása során elkövetett leggyakoribb hibák:

  • az agresszív, szárító hatású, különösen alkoholtartalmú termékek használata, – irritálhatják a bőrt, és hosszan tartó használatuk pattanásokhoz vezethet,
  • az arcmosás közönséges szappannal, – nem azt mondjuk, hogy a szappan és a víz árt a bőrödnek, de biztosan nem segít; jobb, ha kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett kozmetikumokat használsz
  • a bőr vastag zsírtalanító kozmetikai réteggel való bevonása, – ezek eltávolíthatják a felesleges zsírt, de kiszáradáshoz és hámláshoz is vezethetnek,
  • a pattanások és mitesszerek nyomkodása, – tudjuk, hogy nehéz lehet ellenállni a bőr alatti ellenség mechanikus eltávolításának, de ne tedd.
  • a napozás fényvédő nélkül, – erre nem számítottál, ugye? Bár az enyhén napbarnított, zsíros bőr jobban néz ki, tudnod kell, hogy az UV-sugárzás serkenti a faggyúmirigyeket.
  • a smink éjszakára való fent hagyása, – ugye ezt nem kell elmagyarázni.

Ezek mind ártanak a zsíros bőrödnek, igyekezd kerülni a fentieket, figyeld meg bőröd meg fogja hálálni, hogy figyelsz rá. Igaz, hogy sok zsíros bőrű ember azt veszi észre, hogy hosszabb napsütés után javul a bőrének megjelenése. Valójában a napsugarak egy kicsit kiszárítják a bőröd, így az szebbnek és egyenletesebben barnultnak tűnik. Sajnos, amint eljön a napfény nélküli időszak, a bőr állapota gyorsan romlik, ezért a zsíros bőrű és foltokra hajlamos embereknek naptejet kell használniuk, és kerülniük kell a hosszabb napsütést.

Ha már bőrápolás! A zsíros bőr ápolási rutinját érdemes reggel és este is alapos tisztítással kezdeni, hogy eltávolítsuk a sminket, a port és a felesleges faggyút.

  1. Zsíros bőrödet olyan termékkel mosd le, amely nem irritálja vagy szárítja azt.
  2. Minden mosás után az arcot tonikkal kell áttörölni. A tonik normalizálja a faggyúkiválasztást, felfrissít és eltünteti a tökéletlenségeket.
  3. Használ púdert. A púder mattít és felszívja a bőrről a felesleges faggyút, ugyanakkor a kozmetikum nem okoz bőrszárazságot, de figyelj a mennyiségre, mert a túl sok púder eltömíti a pórusokat.

A bőrápolás során nagyon gyakran megfeledkezünk a tonikról, pedig rendkívül fontos kozmetikum, mert előkészíti a bőrt a krém tápanyagainak befogadására. Viszont akinek fénylő, zsíros arcbőre van, annak kerülnie kell a nehéz, zsíros krémeket. A legjobbak a könnyű, hidratáló termékek, amelyek gyorsan felszívódnak, és mattá teszik a bőrt.

 

Hámlasztás mint további segítség.

Bőrünk ugyan 28 naponta megújul, de érdemes hetente 1-2 alkalommal hámlasztó kezelést végezni;

  • ha a bőröd zsíros és tisztátalan, de nincsenek bakteriális foltok, használhatsz mechanikus, csiszoló részecskéket tartalmazó bőrradírt.
  • ha a bőr zsíros és hajlamos a pattanásokra, jobb, ha enzimatikus hámlasztást használsz, de vigyázz, ha a bőröd gyulladt mindenképp gyulladáscsökkentő anyagokat is használj. Ezek a kozmetikumok antibakteriális hatásúak, csökkentik a pórusok láthatóságát és eltávolítják a mély szennyeződéseket ezáltal elősegítik bőröd tisztulási folyamatát.

Tisztítás után mindig alkalmazz antibakteriális vagy pórusösszehúzó maszkot.

 

Egy szó mint száz…A megfelelő ápolás – és mindenekelőtt a rendszeres ápolás – visszaadja bőröd friss kinézetét, eltünteti a pórusokat és csökkenti bőröd a fénylő, csillogó kinézetét.

Ami pedig jó ötlet, ha van a kozmetikai táskádban:

  • micellás krém vagy sminklemosó gél,
  • tonik (alkohol nélkül),
  • gyengéden hidratáló és mattító nappali krém,
  • olajszabályozó éjszakai krém,
  • maszkok zsíros bőrre,
  • hámlasztó maszk,
  • mattító törlőpapírok (különösen fontos alkalmakra)

 

A felsorolt termékek mindegyike megtalálható kozmetikum webáruházunkban!

Kommentálj

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

arcápolási rutin
C-vitaminos arckrém
Hogyan vasaljuk a hajat anélkül, hogy károsítanánk?

"" felkerült a kívánságlistára